Työmatkat luontoisedulla

25.03.2024

Kodin ja työpaikan välisen matkan voi kulkea monella eritavoin ja kulkuvälineen valintaan vaikuttavat monenlaiset tekijät ja yrityksen tarjoama etu voi helpottaa työmatkaasi.

Tarvitseeko lapset viedä päiväkotiin, liikutko paljon työpäiväsi aikana tapaamisiin tai onko yksinkertaisesti työpaikkasi 100 metrin vai 100 kilometrin päässä kotoasi. Useat erilaiset elämäsi tekijät vaikuttavat siihen, minkä kulkuvälineen valitset, kun lähdet kotoasi töihin.

Polkupyöräetu

Polkupyöräetu on verovapaa 1 200 euroon saakka. Polkupyöräetu syntyy, kun yritys antaa polkupyörän työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön.

Etu muodostuu vain kuukausille, jolloin pyörä on käytettävissä. Polkupyöräetu lasketaan kuitenkin pääsääntöisesti jokaiselta kuukaudelta ympäri vuoden, vaikka pyörää ei joka kuukausi käyttäisi, sillä pyörä harvoin palautetaan yritykselle esimerkiksi talvikauden ajaksi.

Polkupyöräedun arvo määräytyy käyvän arvon periaatteen mukaisesti. Leasing-pyörän arvo on yritykselle aiheutuva kustannus, tähän lasketaan mukaan myös arvonlisävero. Yrityksen omistaman pyörän arvo lasketaan hankintahinnan, pääomakulujen ja käyttökulujen perusteella.

Etu koskee ajoneuvolaissa määriteltyjä polkupyöriä, eli ei esimerkiksi sähköpotkulautoja. Polkupyöräedun arvoon lasketaan myös pyörän varusteet kuten valot ja lukitus sekä pyöräilykypärä.

Etu voi olla myös osa liikkumispalvelupakettia. Esimerkiksi 150 euron kuukausihintaisen paketin osana polkupyöräetu voi olla verovapaa, jos sen määrä on alle 1 200 euroa vuodessa.

Autoetu

Käytettäessä henkilö- tai pakettiautoa yksityisajoihin syntyy autoetu, joka voi olla vapaa autoetu eli työnantaja maksaa kaikki kustannukset, tai auton käyttöetu, jolloin maksat itse vähintään polttoainekulut.

Autoedun kuukausiarvo koostuu perusarvosta ja käyttökustannuksista. Perusarvo kattaa auton pääomakustannukset, kuten poiston, koron ja vakuutukset. Käyttökustannukset sisältävät huollot, renkaat (ja polttoaineen vapaassa autoedussa).

Perusarvo määritetään auton uushankintahinnasta laskettavana prosenttiosuutena, johon lisätään autovero ensirekisteröintipäivän verotason mukaan. Lisävarusteiden arvosta vähennetään 850 euroa, ja niiden arvo lisätään uushankintahintaan.

Täyssähkö- ja hybridiautojen autoedun arvo kuukaudessa on alhaisempi kuin polttoainekäyttöisten autojen.

Auton käyttökustannukset lasketaan joko kuukausikohtaisena arvona (olettaen 1 500 km yksityisajoa kuukaudessa) tai todellisen kilometrimäärän perusteella ajopäiväkirjan avulla. Yksityisajoa ovat muun muassa asunnon ja työpaikan väliset matkat, kun taas työajoa ovat työmatkat erityisille työntekemispaikoille, kuten asiakastapaamisiin.

Työsuhdematkalippu

Työsuhdematkalippu on henkilökohtainen kohdennettu maksuväline, arvoltaan enintään 3 400 euroa, joukkoliikenteen käyttämiseen asunnon ja työpaikan välisille matkoille. Lippua kuitenkin voi käyttää myös vapaa-ajan matkoihin.

Työsuhdematkalippu on verovapaa etu. Vapaus koskee säännöllistä joukkoliikennettä ja kaupunkipyöriä, mutta ei lentoliikennettä tai normaalia taksiliikennettä.

Joukkoliikenne- ja kaupunkipyöräpalveluiden hinnat määritellään palveluntarjoajan hinnaston mukaan. Verovapaus koskee henkilökohtaisia matkalippuja ja myös matkakortille ladattuja arvolippuja. Jos edun arvo on enintään 750 euroa, työnantajan ei tarvitse selvittää todellisia matkakustannuksia. Edun arvon ylittäessä 750 euroa työnantajan on selvitettävä todelliset matkakustannukset.