Miksi taloushallinnon ulkoistaminen kannattaa?

05.02.2024

Jos olet tottunut siihen, että talousihmiset löytyvät omasta talosta tai olet itse tehnyt kaiken taloushallinnon muun työn ohessa, voi tuntua siltä, että ei taloushallinnon ulkoistaminen ole vaivan arvoista. Vai olisiko sittenkin?

Mietitäänkö hetken, miten paljon maksat tällä hetkellä sinulla töissä olevalle työntekijälle ja verrataan mitä maksaisit ammattilaiselle ja kannattaako taloushallinnon ulkoistaminen.

Työntekijälle maksat lomapalkan, lomarahan ja kaikki mahdolliset korvaukset luvallisiin poissaoloihin, kuten sairausloma, vanhempainvapaa ja niin edelleen. Lisäksi työntekijän lomaillessa pitää hankkia sijainen tai muulla tavoin hoitaa järjestelyt, niin ettei lomailusta aiheudu isompaa kaaosta.

Ulkopuoliselle ammattilaiselle ei tarvitse lomia tai muitakaan poissaoloja maksella, vaan maksat vain tehdystä työstä ja saat siitäkin vielä yleensä arvonlisäverot vähennyksiin. Näinä aikoina, kun taloudellinen tilanne on mikä on, voisi olla järkevää tutkia vaihtoa ja olisiko juuri tässä tapauksessa järkevää taloushallinnon ulkoistaminen. Tulisiko se vuosittain sitten kuitenkin halvemmaksi? Me ammattilaiset olemme sinun käytettävissä, siinä missä työntekijätkin, eli saat meidät puhelimella ja sähköpostilla kiinni, usein säännöllisesti naamatustenkin tapaaminen onnistuu.

Tuo laskutoimitushan ei kuitenkaan päde, jos olet tällä hetkellä itse vastuussa taloushallinnostasi. Aiot varmasti tulevaisuudessakin oman palkkasi nostaa, vaikka ei talouden tehtävät enää sinulle kuuluisikaan. Eli mikä pointti tässä sitten olisi?

Mietitäänpäs sitten toisella tavalla. Olet todennäköisesti myös ammattilainen sillä alalla, jolla yrityksesi toimii, joten paljonko aikaa sinulla menee kuukausittain taloushallinnon tehtävien parissa? Jos saman ajan käyttäisit tuottavaan työhön, paljonko sinulla olisi mahdollista tienata yrityksellesi rahaa? Kannattaisiko siis taloushallintoon kuluva aika vapauttaa itseltäsi siihen, että pääset tekemään niin sanottuja oikeita töitä ja antaa talouden ammattilaisten hoitaa se puoli?

Edelleen korona ja muut haasteet vaikuttavat vahvasti yritysten talouteen, joten voisi olla hyvä edes tutkia mahdollisuuksia tienata enemmän ja kysyä tarjousta tilitoimistosta? Kysyminenhän ei maksa tunnetusti mitään.