Esittelyssä Sanna

08.11.2023

Nyt vuorossa esittelyt henkilöistä, ketkä täällä meidän tilitoimistossa tekee töitä. Saan kunnian aloittaa eli esittelyssä Sanna.

Työhistoriastani voisin lyhyesti kertoa seuraavaa:

Olen aloittanut työt tilitoimistossa 10 vuotta sitten Hämeenlinnassa, vanhassa harjoittelupaikassani. Kyseessä oli pieni perheyritys ja olen ikuisesti kiitollinen heille, että he jaksoivat minut opettaa tälle alalle alusta asti kunnolla.

Silloin vielä kirjanpitoa tehtiin punakynällä suoraan paperisiin tositteisiin ja se oli aivan erilainen maailma kuin nykypäivän kirjanpito. Kun aikanaan tuolta lähdin, oli sähköistyminen ottanut valtavia harppauksia ja kaikki asiakkaat alkoivat olla enemmän tai vähemmän sähköisen kirjanpidon maailmassa.

Tämän jälkeen työllistyin Tampereella parissa isommassa toimistossa, ennen kuin ymmärsin etteivät nuo valtavat toimistot olleet itselleni oikea työympäristö. Isoissa toimistoissa työskennellessä oli kuitenkin puolensa – pääsin tutustumaan isompiin yrityksiin ja koko taloushallinnon tuottamiseen kattavammin. Tutustuin muun muassa konserniyrityksien kirjanpitoon ja kuukausittaisten talouspalavereiden järjestämiseen.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä ennen oman tilitoimiston perustamista, palasin niin sanotusti juurilleni pieneen tilitoimistoon. Siellä pääsin käyttämään aiemmin saatuja oppejani ja kehittämään konsultoivaa otetta entisestään. Valtaosassa asiakkuuksista oli yrittäjiä, jotka halusivat ymmärtää yrityksensä taloutta ja oikeasti lukivat kuukausittain lähetettyjä raportteja. Heidän ansiostaan puhelimessa ja kasvotusten tuli useamman kerran väännettyä rautalangasta, mitä talouden termit tarkoittavat.

Tämä koulu oli opettavainen, sillä itse olin siihen asti tottunut keskustelemaan controllerien ja talouspäälliköiden kanssa, joiden kanssa oli sama talouden kieli. Nyt alan sanastoa piti kääntää suomeksi ja se tuotti muutaman kerran itsellenikin hankaluuksia. Suosittelen lämpimästi jokaiselle alansa ammattilaiselle välillä pysähtymistä ja pohtimista, miten asioita selittäisi ihmiselle, joka ei tiedä alasta mitään. Haastavaa eikö?

Vapaa-aikanani elän ruuhkavuosia kahden pienen pojan, suloisen koiran ja aviomiehen kanssa. Viimeiset vuodet olen myös yrittänyt kovasti tamperelaistua ja seuraavat asiat olen ainakin oppinut: pitää valita Ilves vai Tappara (puolisoni on yrittänyt opettaa, että oikea vastaus olisi Ilves) ja Pirkkalaa, Kangasalaa, Ylöjärveä tai muita ympäryskuntia on paikallisille turha mennä vahingossakaan kutsumaan yleisesti nimikkeellä Tampere. Kyllä tästä pikku hiljaa tamperelaistutaan vaikka se aikansa ottaisi!